Programın Tanıtımı
Vücut bütünlüğünün ihlâli, zarar görenin beden bütünlüğünün maddî veya manevî bir zarar meydana gelecek şekilde bozulmasını ifade etmektedir. Vücut bütünlüğünün ihlâlinden doğan zararlar ise vücut bütünlüğünün ihlâli neticesinde meydana gelen maddî ve manevî eksilmeleri ifade etmektedir. Vücut bütünlüğünün ihlâli sonucunda ortaya çıkan maddî zararlar TBK’da özel olarak hükme bağlanmıştır.
Vücut bütünlüğünün ihlâli nedeniyle ortaya çıkan maddî zararlardan ilki doktrinde tedavi giderleri olarak da adlandırılan masraflardır. Bunun dışında vücut bütünlüğü ihlâl edilen kişinin bu ihlâl nedeniyle tamamen veya kısmen çalışamaz duruma gelmesi ihtimalinde meydana gelen zararların da bu kapsamda tazmin edilmesi gerekmektedir. Vücut bütünlüğü ihlâl edilen kişinin maddî zarar kapsamında talep edebileceği son zarar kalemini ise ekonomik geleceğin sarsılması nedeniyle ortaya çıkan zararlar oluşturmaktadır.
Vücut bütünlüğünün ihlâlinden doğan manevî tazminat talebi de TBK’da özel olarak düzenlenmiştir. Bu hüküm gereğince hâkim özel şartları da göz önünde bulundurarak vücut bütünlüğü ihlâl edilen kişiye manevî zarar olarak adalete uygun bir tazminat ödenmesine karar verebilir.
Programın Amacı
Bu programın amacı, uğranılan bedeni zararlar sebebiyle ortaya çıkan zararların hesaplanması konusunda gerekli olan bilgi ve becerilerin kazandırılması ve bu sayede hem bilirkişilik yapılabilmesi hem de bilirkişi raporlarının müvekkillerinin davasını takip eden avukatlar ve adalete erişimi gerçekleştirecek olan hâkimler tarafından daha bilinçli olarak takip edilebilmesinin ve değerlendirebilmesinin sağlanmasıdır.
Programın Koşulları
Programa devam zorunlu olup, % 75 devam koşulunu sağlayan katılımcılara sertifika verilecektir.
Programın Süresi
24 Saat (8 Saat Teori - 16 Saat Uygulama)
Programın Eğiticileri
Prof. Dr. Çetin ARSLAN Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Doç. Dr. Ferhat CANBOLAT Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Av. Alpaslan ÖZARSLAN Ankara Barosu
Öğr. Gör. Alper BULUR Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Programın Yeri
Seminer, Mansuroğlu Mahallesi 295/2 No:1/B Ege Sun Plaza Bayraklı/İzmir adresinde bulunan Akademi Consensus Eğitim Merkezi’nde verilecektir.
Ders Programı
Ders İçeriği
Sorumluluk Hukukunun Genel Esasları:
- Akdi Sorumluluktan Kaynaklanan Zararlar
- Akit Dışı Sorumluluktan Kaynaklanan Zararlar
Beden Tamlığının İhlalinden Doğan Zararlar:
- Genel Olarak Beden Tamlığının İhlali Kavramı
- Beden Tamlığı İhlali Zararının Hesabı
- Zarardan İndirim Sebepleri
- Tazminatın Hesabı
Destekten Yoksun Kalma Zararları:
- Destekten Yoksun Kalma Kavramı
- Destekten Yoksun Kalanlar
- Geçici ve Sürekli İş Göremezlik Tazminatı Kavramları
- Hayat Sigortaları Hesaplamaları
- Zararın Hesabı
- İndirim Sebepleri
- Tazminatın Hesabı
Bedensel Zararların Hesabına İlişkin Uyuşmazlıklarda Yargılama Usulü:
- Görev, Yetki ve İspat Usulü
- Bilirkişilik
- Zamanaşımı
- Ceza Davalarının Tazminat Davalarına Etkisi
- Birden Çok Sorumlu Arasındaki İlişki (Rücu Davaları)
Uygulama Eğitimi:
- Beden Tamlığının İhlali Hesabına Yönelik Uygulamalar (Örnek Raporlar ve Yargıtay Kararları Eşliğinde PMF – 1931 Bakiye Yaşam Tablosu %10 Artırım % 10 Iskonto ile TRH Bakiye Yaşam Tablosu ve 1,8 Teknik Faiz Uygulamalı Hesaplama Yöntemleri)
- Destekten Yoksun Kalma Zarar Hesabına Yönelik Uygulamalar (Örnek Raporlar ve Yargıtay Kararları Eşliğinde PMF – 1931 Bakiye Yaşam Tablosu %10 Artırım % 10 Iskonto ile TRH Bakiye Yaşam Tablosu ve 1,8 Teknik Faiz Uygulamalı Hesaplama Yöntemleri)
- Yargıtay İçtihatları Çerçevesinde 01.06.2015 Tarihinde Yürürüğe Giren ZMMS Poliçesi Genel Şartlarında Yapılan Değişiklik Öncesi ve Sonrası Hesaplama Yöntemleri.
Programın Ücreti
1400,00 TL (KDV Dahil)